Православен храм "Свети Архангел Михаил"


Православен храм ''Свети Архангел Михаил'' До отварянето на храма "Св.Архангел Михаил", (до скоро в Музея на Възраждането), богослужение на славянски език се извършвало само в черквата "Св. великомъченик Георги". По искане на тогавашния вицеконсул на града Александър Рачински гръцкият митрополит дал съгласие службите в тази черква да бъдат на славянски език.

През 1860 г. тази привилегия била отнета, тъй като на 3 април същата година Иларион Макариополски прогласил в Цариград отделянето на Българската църква от Цариградската патриаршия.

След забраната за славянска реч в храма "Св. великомъченик Георги" се създава училищна община, чиято задача е построяването на българско училище и черква. Училището било отворено на 25 юли 1862 г. Оставало да се открие и православния храм. Първоначалната идея била черквата да носи името на светите братя Кирил и Методий. Историята разказва, че още през 1865 г. е взето решение долният етаж на построеното вече училище да бъде приспособен за църковен храм. Това обяснява и нарушението на канона - храмът не е обърнат на изток. Принадлежности, необходими за църковното служение, били докарани от черквата в село Николаевка през нощта срещу 14 февруари от иконом Константин Дъновски. През деня на Сирни заговезни била отслужена и първата литургия в новата черква носеща името на "Св.Архангел Михаил". Според историческите данни на службата се стекли много хора не само от града, но и от близките села.

За съжаление на варненци, дългогодишното съжителсво на Музея на Възраждането и храма "Св.Архангел Михаил" бе прекратено през месец май 2002 г. След съдебно решение и дълги и нелогични за двете културни институции спорове сградите и двора, в които се помещаваше музеят са предадени в ръцете на църквата.Ако имате проблеми с навигацията изберете темите от тази връзка.