Православен храм "Свети Атанасий"


Православен храм ''Свети Атанасий'' Храмът "Св. Атанасий" се намира близо до Римските терми във Варна. Построен е през август 1838 г. върху останките на опожарена през 1836 т.на това място малка черква, носеща същото име. Дълго време храмът бил известен като митрополитска черква, защото в нея служил тогавашния гръцки митрополит. Едва през 1939 г. по настояване на митрополит Йосиф тя минава в ръцете на българското духовенство.

През 1961 г. с нареждане на местните власти православният храм "Св. Атанасий" е превърнат в музей за старинни икони. Като енорийски храм е възстановен през 1991 г. на Атанасовден - 18 януари. Едновременно с това обаче се запазва и иконната експозиция, която и досега е обект на внимание от туристи и ценители на иконописта.

Като истински шедьовър на църковното изкуство се приема иконостасът в черквата. Дърворезбата му е силно впечатляваща и носи почерка на майстори от Тревненската школа. Като доказателство за това се явяват и характерните розети слънца. Боите приливат една в друга и създават истински празник за окото. В орнаментиката изобилстват растителни мотиви, сложни плетеници от лозови, дъбови и акантови листа. Забелязват се и многобройни образи на животни - лъвове, риби и райски птици. Иконостасът завършва с три големи кръста. От 1975 до 1978 г. дърворезбата и иконите са реставрирани.

Историческите данни сочат, че храмовият образ на св.Атанасий е рисуван от созополския зограф Димитър. Черквата е известна още и с празничния си ред икони. Те са 28 и са илюстрация на църковната история. Освен 12-те основни празнични сцени, като Благовещение и Рождество Христово например, са изобразени и моменти от живота на св. Богородица и други светии.Ако имате проблеми с навигацията изберете темите от тази връзка.