Православен храм "Свети Димитър"


Православен храм ''Свети Димитър'' Православният храм "Св.Димитър" във варненския квартал "Владислав Варненчик" строен още когато кварталът бил село Владиславово. От историята на храма е видно, че строежът му започвал няколко пъти, и по стечение на обстоятелствата все не бил завършван.

Първият опит да се издигне православен храм в селото бил още през 1884 г. Иззидана само до прозорците сградата била изоставена и така стояла близо 20 години. Малко по-късно е направен нов опит да се вдигне храм. От имението на турчин, чиито земи са отчуждени от общината за неплатени дългове, са заделени пет декара. Точно на това място, от източната страна на селската рекичка тогава е предвидено да бъдат построени училище и молитвен храм за владиславовци.

Градежът на сегашния храм, носещ името на св. Великомъченик Димитър Солунски чудотворец започнал през 1902 г., и през следващите години е завършен основният му корпус. Камбанарията на черквата и притворната постройка са завършени едва през 1939 г.

Характерно за черквата е разположението на солея. Той се издига на едно стъпало пред иконостаса. В аналите на църковната история е записано, че първоначално по този начин са строили само римските базилики. Олтарната стена е висока около три метра. Изработена от дърво и украсена с лозови листа, тя е олицетворение на вечния живот според църковните канони. Царските двери са от чамово дърво с фрески на цветя. Боядисани в синьо, те символизират небесната чистота на вечния дом.Ако имате проблеми с навигацията изберете темите от тази връзка.