Делфинариумът


През 1984 г. във Варна е открита една от най-големите туристически атракции на града - делфинариума в морската градина. Превърнал се в любимо място за варненци и гостите на града, той е единствен у нас и неповторим не само с атракциите, които предлага, но и със своята архитектура.

Делфинариумът във Варна Делфинариумът е проектиран от колектив под ръководството на арх. Симеон Саралиев, построен е за рекордния срок от седем месеца и е открит за посещения на 19 август 1984 г. Самата постройка е изпълнена като лека пространствена конструкция във формата на стъклен куб с размери 30 х 30 метра и височина 14 метра. Чрез стълбища пространството на фоайетата се прилива в зрителната зала. Тя има три трибуни, разположени П-образно, с общо 1200 места. В средата на трибуните е главният басейн, в който се правят представленията. Диаметърът му е 12 метра, дълбок е 6 метра, а освен него има още един, по-малък басейн с дълбочина 3 метра. Водата за басейните се взима на 80 метра навътре в морето, от дълбочина 3 метра през специален тръбопровод и помпена инсталация. Тя циркулира непрекъснато в затворен кръг през система от филтри, като дезинфекцията, избистрането и поддържането на другите й характеристики става автоматизирано. Общият обем на водната маса в двата басейна е 1200 куб.м., а на денонощие се опресняват около 100 куб.м. Под нивото на залата за зрители се намира инсталационният етаж, където са дозаторните и филтърните устройства, вентилационната уредба и т.н. Интересно е, че изкопните работи по инсталационния етаж и самите басейни се е извършила след монтирането на носещата покривна конструкция.

Големият басейн на делфинариума Първите делфини, които Варна посреща същият месец са Пипи, Попи, Рейна и Сплит. Те са от вида Tursiops truncatus (бутилконоси делфини) и са уловени във водите на Гватемала. По-късно са доставени нови делфини, а има и родени тук в делфинариума. Днес представленията се изнасят от Пипи, Доли, Кимбо и Йоана, като Пипи е вече на пределната възраст 30 години и участва рядко. За първи път през 2001 г. се представя Йоана, която, както и Преси, е родена тук. В началото спектаклите са по три-четири на ден, като след това са увеличени до шест. От 1990 г. те са намалени до три, тъй като има истинска опасност от претоварване на делфините. Първият треньор на варненските делфини е немецът Петер Бьозенекер.

Момент от представлението "Работната" седмица на делфините е 6-дневна, понеделник е денят им за почивка и разтоварване. Този режим не е бил променян дори и при най-високопоставени посещения в делфинариума. Дневната дажба от храна се дава на 5-6 пъти, само при тренировки и представения. Менюто е съставено от 8 до 10 кг бяла риба, цаца, хек, калмари, а любимият деликатес на делфините е херингата. Тренировките включват елементи от представлението, които трябва да се дообработят, затвърждаването на вече познати, както и заучаването на нови упражнения. Някои от най-атрактивните, на които зрителите се радват най-много са ходенето с опашки по водната повърхност, поемане на риба от устата на треньора, пеенето по ноти и др. Атрактивна за децата е и разходката с лодка, бутана от делфините. В момента се отработват упражнения с участието и на човек в басейна. Скоро в делфинариума се очакват и нови възпитаници - тюлени, които ще участват в представленията заедно с делфините.

Докато посетителите очакват началото на представлението през панорамното стъкло на сладкарницата могат да наблюдават играта на делфините в малкия 3-метров басейн.Ако имате проблеми с навигацията изберете темите от тази връзка.