Варненски халколитен некропол


В края на 1972 г. светът е разтърсен от ново откритие - на бреговете на Варненското езеро беше открито злато. По време на прокопаване на ров за електрически кабел са забелязани множество дребни предмети от някакъв жълт метал. Последващите разкопки установяват че на това място е разположен древен некропол от халколитната епоха. На площ от около 7500 кв.м. са разкрити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети направени от мед и кост, множество украшения от злато и мидени черупки.

Погребение в гроб N 43 Според това, дали в гробовете има скелети и тяхното положение се разграничават три вида погребения - с изпънати скелети (предимно мъжки погребения), със свити на една страна скелети, при което коленете се опират в лактите и символични погребения без скелети. На три групи могат да се разделят гробовете и по намерените в тях предмети и украшения. Някои са изключително богати, докато в други са намерени само дребни предмети около скелета.

Сред най-богатите е гроб № 43, в който е открит скелет на 40 - 50 годишен мъж. В него са намерени 990 златни предмети с общо тегло около 1,5 кг.Дрехите на погребания са били изключително богато украсени, а и предметите открити там дават основание да се предположи, че той е заемал високо място в обществото - може би вожд или жрец. В дясното си ръка, свита в лакътя той е държал жезъл, символ на властта. На шията е носил три наниза от 890 златни мъниста, тежащи 499 грама. Златни пластинки са украсявали дрехите, коленете и гърдите и (вероятно) диадемата около главата. От лявата страна на тялото е лежал лък, от който днес са останали само златните обковки. Освен тези царски знаци в същия гроб са открити и множество медни и каменни предмети - медна брадва, длето, шило, игла, кремъчни ножове и глинен съд.

Зооморфни фигурки от гроб N 36Освен многото златни украшения в некропола са намерени и различни фигурки на идоли и талисмани - антропоморфни (наподобяващи човешка фигура) и зооморфни (животински). Такива са откритите в гроб № 36 апликации, представляващи стилизирани изображения на животинска глава с рога и на бик. Украсени по периферията си с имитация на перли те са служели за декоративни украси, прикрепяни към дрехите. Друга забележителна находка, открита в още един символичен гроб - №2, е моделирана от глина човешка глава със златни пластинки, маркиращи местата на очите, устата, челото и т.н. Подобно релефно изображение е открито и в гроб № 3. Вероятно те са от символични погребения, извършвани, когато тялото на мъртвия не е било намерено или той е загинал далеч от родината си.

Моделирана от глина главаНекрополът във Варна се отнася към медно-каменната епоха (енеолита). Смята се, че е бил използван около 150 - 200 години, в края на петото хилядолетие пр.н.е. Всъщност датирането е спорно, защото различните методи, използвани от археолозите дават разлики от почти хиляда години. Откритията в него предхождат тези от Египет и Близкия изток и е невъзможно да се направи и съпоставка с тях. Безспорно е обаче влиянието на цивилизацията от Варненския залив, което е оказала за зараждането на европейската култура.


Ако имате проблеми с навигацията изберете темите от тази връзка.